Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Omlet z pieczarkami i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do jajek nie dodaję soli bo przyprawa ziarenka smaku jest słona.

Omlet z pieczarkami i kukurydzą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet z pieczarkami i kukurydzą

 

  • 3 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ziarenka smaku
  • 3-4 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka szczypioru
  • 1/3 szkl kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Omlet z pieczarkami i kukurydzą
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wsypać pokrojone pieczarki i dusić około 5 minut. Jajka wybić do miseczki, wlać 2 łyżki wody, roztrzepać widelcem, dodać posiekany szczypior, odrobinę pieprzu, osączoną z zalewy kukurydzę i przyprawę ziarenka smaku, wymieszać. Masę jajeczną wylać na patelnię z pieczarkami, zamieszać, przykryć i smażyć na małym ogniu aż jajka się zetną.
Omlet z pieczarkami i kukurydzą
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę wraz z pieczarkami.
Omlet z pieczarkami i kukurydzą
Roztrzepane widelcem jajka wynieszać z kukurydzą i szczypiorem.
Omlet z pieczarkami i kukurydzą
Masę jajeczną wlać do pieczarek z cebulą i usmażyć omlet.