SUPERPRZEPIS

Omlet z pieczarkami i wędzonką

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Omlet z pieczarkami i wędzonką  Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam omlety .Mogą być ze wszystkim - zależy co akurat jest w domu lub na co jest sezon .

Składniki:

Omlet z pieczarkami i wędzonką

 

  • 3 jajka
  • 5 dag wędzonki
  • 3 średnie pieczarki
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła ( dałam pietruszkę , melisę , miętę i szczypiorek)
  • przyprawa ,, Kolorowe zioła do sałatek " Kamis ( sa tam również jadalne kwiaty )

 

Sposób przygotowania:

Omlet z pieczarkami i wędzonką
Wędzonkę pokroić w cienkie plasterki i obsmażyć na rumiano wytapiając tłuszcz . Zdjąć z patelni .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na tym samym tłuszczu i również zdjąć z patelni . Pokroić zioła . Jajka dobrze roztrzepać - lekko posolić . Na patelni przeznaczonej do smażenia omletów roztopić masło . Wlać masę jajeczną i smażyć nie mieszając na małym gazie aż prawie się zetnie . Ułożyć na górze wędzonkę , pieczarki , część ziół i dosmażać . Kiedy będzie ścięty przewrócić przykrywając drugą patelnią ( natłuszczoną ) lub talerzem z którego zsuwamy z powrotem na patelnie omletową i dopiec . Doprawić resztą ziół , przyprawą zioła ogrodowe i pieprzem .Zawinąć część omletu w rulon i zsunąć całość na półmisek. Podawać natychmiast gorący .
Omlet z pieczarkami i wędzonką
Jak zwykle zaczynam od ułożenia sobie wszystkiego pod ręką
Omlet z pieczarkami i wędzonką
Jajka dobrze roztrzepać tak by były dobrze napowietrzone bo wtedy omlet jest puszysty
Omlet z pieczarkami i wędzonką
Na rozgrzane na patelni masło wylewamy masę jajeczną i delikatnie nią poruszając smażymy
Omlet z pieczarkami i wędzonką
Na prawie ścięty omlet układamy dodatki i dosmażamy go