karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Omlet z serem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i pożywne danie idealne na smaczne śniadanie albo urozmaicone, ciepłe śniadanie do pracy. Polecam.

Omlet z serem i pomidorami  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet z serem i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Omlet z serem i pomidorami
Masło rozpuścić na gorącej patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce. Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki.

Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Paprykę posiekać i dorzucić do pomidorków. Pomieszać. 

Jajka rozmącić z serem żółtym i przyprawami, po czym wlać na patelnię. 

Równomiernie rozprowadzić z resztą składników. Przykryć i lekko podgrzewać przez kilka minut do czasu aż połowa wysokości całej masy będzie ścięta. Następnie zdjąć pokrywkę, na patelnię położyć duży talerz i szybkim ruchem przewrócić patelnię do góry dnem tak, aby nieścięta masa stykała się z talerzem. 

Tak ułożony omlet wsunąć ponownie na patelnię, żeby jajka usmażyły się tym razem z drugiej strony. Podgrzewać krócej niż za pierwszym razem. Uważać, żeby nie przypalić. 
Omlet z serem i pomidorami
pomidorki koktajlowe oraz paprykę należy lekko podgrzać
Omlet z serem i pomidorami
Omlet podgrzać z obu stron, aby ściął się w całości
Omlet z serem i pomidorami
Omlet na ciepło jest syty, pożywny i smaczny

Tagi:

danie omlet