Sposób przygotowania:
Omlet z zielonym brokułem
Oddzielić żółtka od białek do osobnych miseczek. Żółtka ubić trzepaczką, dodać szczyptę soli i pieprzu. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek wkładać na przemian mąkę i ubitą pianę, wymieszać.Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła, wylać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu.Gdy masa zetnie się od spodu i zarumieni podważyć ją po bokach tak, aby pozostała masa jajeczna spłynęła pod spód i ścięła się. Po ścięciu się omletu na wierzchu, włożyć do silnie rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Kiedy lekko się zrumieni i będzie odstawać od ścian patelni, wyjąć z piekarnika. Roztopić łyżkę masła i wylać na gotowy omlet. Na omlecie położyć ugotowane brokuły i posypać posiekaną natką pietruszki.