AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Omlet z ziołami i pomidorkami koktajlowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwy w wykonaniu i zdrowy omlet, który posmakuje każdemu. Ja dodaję wyhodowane przeze mnie zioła, ale wy możecie użyć gotowych ze sklepu. Ważne, żeby były świeże. Podany przepis jest na jeden omlet.

Omlet z ziołami i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Omlet z ziołami i pomidorkami koktajlowymi

 

  • 160 g pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka klasy L
  • 1 łyżeczka masła
  • ok 10g ziół - u mnie - natka pietruszki, koperek, szczypiorek, włoskie zioła
  • sól himalajska i pieprz do smaku (niekoniecznie)
  • kiełki dowolne - u mnie - rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Omlet z ziołami i pomidorkami koktajlowymi

Smażenie pomidorków

Omlet z ziołami i pomidorkami koktajlowymi
Smażyć na niewielkim ogniu, żeby pomidorki zachowały swój kształt

Pomidorki koktajlowe umyć, można zdjąć skórkę, jeśli ktoś woli. Pokroić w połówki lub ćwiartki.

Na rozgrzaną patelnie dodać masło. Rozpuścić i wrzucić pomidorki. Smażyć do momentu, aż będą miękkie, ale wciąż w całości. Obsypać ziołami prowansalskimi.

Masa jajeczna

Omlet z ziołami i pomidorkami koktajlowymi
Jajka wymieszać z ziołami, ale jeszcze nie dodawać przypraw

Gdy pomidorki się smażą, przygotować masę jajeczną. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Posiekać natkę, koperek i szczypiorek. Wsypać do jajek i wymieszać.

Smażenie

Omlet z ziołami i pomidorkami koktajlowymi
Masę jajeczną wylać na pomidorki i smażyć do ścięcia.

Gdy pomidorki będą już usmażone, wlać masę jajeczną i smażyć na niewielkim ogniu.

Obsypać solą himalajską i pieprzem do smaku, ale nie jest to konieczne. Można zrezygnować z soli.

Kiełki

Omlet z ziołami i pomidorkami koktajlowymi
Podczas ścinania się jajka, obsypać omlet kiełkami.

Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, omlet posypać kiełkami. Smażyć jeszcze chwilkę a następnie zakryć patelnię talerzem, obrócić i zsunąć omlet ponownie na patelnię, aby podsmażyć drugą stronę. Podawać z pełnoziarnistym plackiem tortilli lub sam.

ETAP 5:

Omlet z ziołami i pomidorkami koktajlowymi
Gotowy omlet nie tylko wygląda smakowicie, ale i taki jest.

Smacznego!

Tagi:

danie omlet