Sposób przygotowania:
Omlet zapiekany z serem
Żółty ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Nagrzać piekarnik. Jaja umyć, wbić do miski lub niedużego garnka, ubić trzepaczką lub mikserem. Nie przerywając ubijania, dodać mąkę, mleko i przyprawy. Na patelni szklanej lub z metalową rączką (ważne! - ponieważ w tym samym naczyniu omlet będzie się zapiekał) rozgrzać tłuszcz, zmniejszyć płomień i usmażyć masę jajeczną z jednej tylko strony, kilkakrotnie podważając omlet nożem lub łopatką. Posypać go z wierzchu żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Po 8-10 min ostrożnie wyjąć, oprószyć szczypiorkiem, pokropić keczupem, podzielić na porcje (2 duże lub 3 małe) i natychmiast podać. Jeść z przy rumienionym pieczywem tostowym i surówką z pomidorów i cebuli. 100 g - 190 kcal
elutka