czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Omlet zapiekany z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Żółty ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno

Omlet zapiekany z serem

Składniki:

Omlet zapiekany z serem

 

  • 4 jaja

 

  • 10 dag ementalera, radamera lub rokpolu w kawałku

 

 

 

 

  • pół pęczka szczypiorku

 

  • keczup

 

 

Sposób przygotowania:

Omlet zapiekany z serem
Żółty ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Nagrzać piekarnik. Jaja umyć, wbić do miski lub niedużego garnka, ubić trzepaczką lub mikserem. Nie przerywając ubijania, dodać mąkę, mleko i przyprawy. Na patelni szklanej lub z metalową rączką (ważne! - ponieważ w tym samym naczyniu omlet będzie się zapiekał) rozgrzać tłuszcz, zmniejszyć płomień i usmażyć masę jajeczną z jednej tylko strony, kilkakrotnie podważając omlet nożem lub łopatką. Posypać go z wierzchu żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Po 8-10 min ostrożnie wyjąć, oprószyć szczypiorkiem, pokropić keczupem, podzielić na porcje (2 duże lub 3 małe) i natychmiast podać. Jeść z przy rumienionym pieczywem tostowym i surówką z pomidorów i cebuli. 100 g - 190 kcal

Tagi:

omlet