Sposób przygotowania:
Oponki migdałowo-waniliowe.
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać na stolnicę,zro- -bić dołek,wbić jajka,dodać cukru,śmietany,dosmaczyć ekstraktem waniliowym,dodać płatki migdałowe,część zostawić do dekoracji. Wyrobić składniki oraz zagnieść na gładkie ciasto,wsadzić je do woreczka aluminiowego.Schłodzić 30 min.w lodówce.Następnie po wyjęciu rozwałkować na stolnicy,podsypując mąką.Wykrawać szklanką i kieliszkiem,aby powstały oponki.Rozgrzać olej w brytfance i kłaść oponki na rozgrzany tłuszcz.Smażyć je z obu stron na złoty kolor.Wyjąć,odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem przez sitko,udekorować pozostałymi płatkami migdałowymi.
mikasia
marietta