alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Oponki rumowe - kwiatki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Córka była zachwycona jak je zobaczyła.

Oponki rumowe - kwiatki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oponki rumowe - kwiatki

 

 

 

  • cukier 150 g

 

  • twaróg półtłusty 0,5 kg

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

 

  • żółtko 1 szt

 

 

  • rum 2 łyżki

 

  • olej do smażenia

 

  • lukier kolorowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Oponki rumowe - kwiatki
Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, roztopioną letnią margarynę , jajka, żółtko, rum i zmielony twaróg. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę, jeżeli będzie się ciasto mocno kleić dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą foremek w kształcie kwiatka wykroić oponki a w środku wykroić mały kwiatek. Duże kwiatki i małe kwiatki smażyć na rozgrzanym olej z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone oponki przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne oponki udekorować kolorowymi lukrami. Nałożyć na szpilki do szaszłyków.
Oponki rumowe - kwiatki
gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm
Oponki rumowe - kwiatki
z ciasta za pomocą foremek wykroić kwiatki
Oponki rumowe - kwiatki
oponki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto