migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Oponki serowe smażone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne serowe pączusie i oponki w sam raz na tłusty czwartek i nie tylko. Z ciasta mozna wykroic równiez inne dowolne kszałty.

Oponki serowe smażone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki serowe smażone

 

  • 500 g dwukrotnie zmielonego sera lub twarogu
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu Jamar
  • 5-7 łyżek kwaśniej śmietany
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Oponki serowe smażone
Na stolnicę wysypać składniki sypkie:mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać zmielony ser, żółtka, ocet oraz śmietanę i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto nie może lepić się do rąk, jeśli ciasto wyjedzie za lepkie można podsypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm lub nieco więcej. Szklanką i kieliszkiem wykroić oponki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, trzeba pilnować bo szybko się smażą. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Oponki serowe smażone
Etap 1 Z podanych składników zagnieśc elastyczne ciasto.
Oponki serowe smażone
Etap 2 Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm lub nieco więcej. Szklanką i kieliszkiem wykroić oponki.
Oponki serowe smażone
Etap 3 Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, trzeba pilnować bo szybko się smażą.
Oponki serowe smażone
Etap 4 Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

Tagi:

sery ser oponki.