Sposób przygotowania:
Oponki serowe smażone
Na stolnicę wysypać składniki sypkie:mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać zmielony ser, żółtka, ocet oraz śmietanę i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto nie może lepić się do rąk, jeśli ciasto wyjedzie za lepkie można podsypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm lub nieco więcej. Szklanką i kieliszkiem wykroić oponki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, trzeba pilnować bo szybko się smażą. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
![Oponki serowe smażone Oponki serowe smażone](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/oponki-serowe-smazone-260114.jpg)
![Oponki serowe smażone Oponki serowe smażone](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/oponki-serowe-smazone-260115.jpg)
![Oponki serowe smażone Oponki serowe smażone](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/oponki-serowe-smazone-260116.jpg)
![Oponki serowe smażone Oponki serowe smażone](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/oponki-serowe-smazone-260117.jpg)
Alex_M