Sposób przygotowania:
Oponki serowe w czekoladzie
Przygotowywanie: Twaróg zemleć 2-3 razy ( można także kupić gotowy,trzykrotnie mielony twaróg,przeznaczony na serniki). Mąkę przesiać na stolnicę,połączyć z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojone masło. Wszystkie składniki posiekać tak,żeby się połączyły.Wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym,dodać jajka i zmielony ser.Szybko wyrobić masę. Ciasto rozwałkować,szklanką wyciskać placuszki.W każdym placuszku wyciąć dziurkę ( np.małym kieliszkiem) W naczyniu rozgrzać dobrze tłuszcz,wrzucać krążki i smażyć je z obu stron na złoty kolor.Gotowe wyjmować,osączać z tłuszczu na bibułę.Przestudzić. Stopić czekoladę,do połowy zanurzać w niej oponki,odkładać do zastygnięcia.