Sposób przygotowania:
Oponki serowo-cytrynowe
Mąkę przesiewamy ,ser mielimy w maszynce do mięsa. Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby nie była zbyt twarda. Mąkę ,ser ,margarynę ,jajka, cukry i proszek do pieczenia połączyć ze sobą na stolnicy ,dolać spirytus lub ocet,dolać sok z wyciśniętej cytryny,zagnieść wszystko razem na gładkie elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,6 mm i wycinać szklanką kółka ,a w środku kółeczka wycinać dziurki kieliszkiem. Olej rozgrzewamy w płaskim rondlu i smażymy oponki z dwóch stron na rumiano( ja smażyłam we frytkownicy rozgrzanej do 165*),po wyjęciu z oleju osączamy oponki na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć grubo cukrem pudrem . Najlepiej smakują jeszcze ciepłe....:)
zbysiowa
2milutka
proszę bardzo,częstuj się póki jeszcze są:)))))))
zbysiowa
Dziękuję, wyglądają obłędnie;)
monikaT83
2milutka
Już dawno nie ma po nich śladu..teraz czas na pączki z prawdziwego zdarzenia,z marmoladą w środku a może czekoladą? ...hmn...:)))