2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1472]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Oponki serowo-cytrynowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puchate oponki na twarogu z dodatkiem soku z cytryny mają świetny smak!

Oponki serowo-cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki serowo-cytrynowe

 

  • 3 czubate szklanki mąki pszennej
  • 500 g białego sera
  • 130 g margaryny palmy
  • 1 torebkę cukru waniliowego 32 g
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z wyciśniętej cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Oponki serowo-cytrynowe
Mąkę przesiewamy ,ser mielimy w maszynce do mięsa. Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby nie była zbyt twarda. Mąkę ,ser ,margarynę ,jajka, cukry i proszek do pieczenia połączyć ze sobą na stolnicy ,dolać spirytus lub ocet,dolać sok z wyciśniętej cytryny,zagnieść wszystko razem na gładkie elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,6 mm i wycinać szklanką kółka ,a w środku kółeczka wycinać dziurki kieliszkiem. Olej rozgrzewamy w płaskim rondlu i smażymy oponki z dwóch stron na rumiano( ja smażyłam we frytkownicy rozgrzanej do 165*),po wyjęciu z oleju osączamy oponki na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć grubo cukrem pudrem . Najlepiej smakują jeszcze ciepłe....:)
Oponki serowo-cytrynowe
mąkę ,margarynę jajka cukry ser łączymy ze sobą
Oponki serowo-cytrynowe
zagniatamy elastyczne ciasto kroimy na mniejsze kawałki i wałkujemy
Oponki serowo-cytrynowe
a następnie wycinamy kółka szklanką i robimy dziurki kieliszkiem
Oponki serowo-cytrynowe
smażymy oponki na rozgrzanym oleju na złoty kolor smacznego

Tagi:

sery ser oponki.