zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Oponki wiślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Apetyczne oponki do kawy.

Oponki wiślane

Składniki:

Oponki wiślane

 

  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1/5 kostki roztopionego, przestudzonego masła
  • 1/2 łyżki octu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 op cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Oponki wiślane
Twaróg zmielić, przełożyć do miski. Następnie wbić jajko, dodać ocet i roztopione masło oraz cukier. Starannie wszystko wymieszać. Mąkę przesiać z sodą i dodać do sera, wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na środku każdego kółka kieliszkiem wyciąć mniejsze. Kółka smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.