Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Oponki z budyniem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pulchne, pachnące wanilią pyszne oponki. Idealne na tłusty czwartek i na zwykły dzień. Dużo smaczniejsze od klasycznych, za sprawą dodatku budyniu waniliowego.

Oponki z budyniem waniliowym

Składniki:

Oponki z budyniem waniliowym

na ciasto:

  • 30 dag sera mielonego z wiaderka
  • ok.30 dag mąki pszennej +do posypania stolnicy
  • 1 budyń waniliowy w proszku z prawdziwą wanilią
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu 10%
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Oponki z budyniem waniliowym

Przygotowanie ciasta:

Oponki z budyniem waniliowym
Do miski wsypać podane składniki i zagnieść gładkie ciasto

Do miski wsypać przesianą mąkę, budyń, cukier waniliowy, ser, żółtka, śmietanę, parę kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli i sodę rozpuszczoną w occie. Zagnieść gładkie ciasto.

Wałkowanie ciasta:

Oponki z budyniem waniliowym
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki a w środku robimy dziurkę za pomocą kieliszka

Gotowe ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Na grubość ok. 6-8 mm. Wykrawamy szklanką krążki a w środku robimy dziurkę za pomocą kieliszka. Układamy na deseczce w odstępach.

Smażenie:

Oponki z budyniem waniliowym
W rozgrzanym oleju smażymy oponki z obu stron na złoty kolor

W rondelku rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy krążki ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Etap końcowy:

Oponki z budyniem waniliowym
Usmażone oponki układamy na ręczniku jednorazowym

Usmażone oponki układamy na ręczniku jednorazowym,aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Następnie za pomocą sitka posypujemy je cukrem pudrem.