Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Szybki piernik z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste ciasto w smaku przypominające piernika. Przełożone i polane kajmakiem, posypane prażonym słonecznikiem i płatkami migdałowymi.

Szybki piernik z kajmakiem

Składniki:

Szybki piernik z kajmakiem

na ciasto:

  • 6 jajek
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. brązowego cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. dżemu porzeczkowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • parę kropli aromatu waniliowego

dodatkowo:

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej -z tego 3 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta
  • 1 masło
  • 2 łyżki spirytusu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Szybki piernik z kajmakiem

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie mokre składniki ciasta ubijać mikserem ok. 5 min. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wciąż ucierając dodawać przesiane suche składniki. Gotowe ciasto przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok.50 -55 min. do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy i studzimy. Przekrawamy na pół.

Przygotowanie masy kajmakowej:

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć do białości. Ciągle ucierając dodawać po łyżce gotowego kajmaku z puszki. Następnie dodawać po parę kropli spirytusu.

Etap końcowy:

Szybki piernik z kajmakiem
Wierzch ciasta smarujemy 3 łyżkami kajmaku i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i pestkami słonecznika

Prażymy na suchej patelni pestki słonecznika i płatki migdałów na ładny zloty kolor. Następnie ściągamy z ognia.
przełożenie ciasta:
Na spód dajemy 1 część ciasta, następnie dajemy masę kajmakową utartą z masłem,przykrywamy 2 częścią ciasta, wierzch smarujemy 3 łyżkami pozostawionego kajmaku i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i pestkami słonecznika.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.