Sposób przygotowania:
Szybki piernik z kajmakiemPrzygotowanie ciasta:
Wszystkie mokre składniki ciasta ubijać mikserem ok. 5 min. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wciąż ucierając dodawać przesiane suche składniki. Gotowe ciasto przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok.50 -55 min. do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy i studzimy. Przekrawamy na pół.
Przygotowanie masy kajmakowej:
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć do białości. Ciągle ucierając dodawać po łyżce gotowego kajmaku z puszki. Następnie dodawać po parę kropli spirytusu.
Etap końcowy:
Prażymy na suchej patelni pestki słonecznika i płatki migdałów na ładny zloty kolor. Następnie ściągamy z ognia.
przełożenie ciasta:
Na spód dajemy 1 część ciasta, następnie dajemy masę kajmakową utartą z masłem,przykrywamy 2 częścią ciasta, wierzch smarujemy 3 łyżkami pozostawionego kajmaku i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i pestkami słonecznika.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.