justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Oponki z serków homogenizowanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są bardzo delikatne w smaku. Idealnie sprawdzają się jako deser do kawy czy herbaty

Oponki z serków homogenizowanych

Składniki:

Oponki z serków homogenizowanych

 

  • 2 serki homogenizowane
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Oponki z serków homogenizowanych
Jajka wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj serki homogenizowane. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, dodaj wymieszane serki i wszystko zagnieć. Ciasto rozwałkuj na grubość mniej więcej 2-3 mm. Szklanką wycinaj kółka, a w środku każdego kieliszkiem zrób dziurkę. Powstałe krążki smaż na głębokim tłuszczu, aż się zarumienią. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka