aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Oranżadowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto oranżadowe

Oranżadowe ciasto

Składniki:

Oranżadowe ciasto

 

  • 5 jajek
  • 1 kopiasta szklanka cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Oranżadowe ciasto
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodać cukier oraz cukier waniliowy. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nadal mieszając cienkim strumykiem wlewać olej na zmianę z oranżadą. Gotowe ciasto podzielić na pół. Do pierwszej części dodać kakao, natomiast do drugiej 3 łyżki mąki. Na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą formę wlewać łyżką naprzemiennie raz białe ciasto, raz ciemne. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni.

Tagi:

jajko jajka