Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Wege misz-masz na meksykańską nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie jednogarnkowe bezmięsne na meksykańską nutę

 Wege misz-masz na meksykańską nutę

Składniki:

Wege misz-masz na meksykańską nutę

 

  • 2-3 różnokolorowe papryki
  • 2 średnie cebule
  • 20 dag pieczarek
  • kilka obgotowanych wcześniej kotletów sojowych
  • pół kostki wędzonego tofu (ok 10 dag)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka czerwonej fasolki lub podobna ilość świeżo ugotowanej
  • puszka pomidorów pelati
  • ok 1/4 szkl oliwy lub oleju
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • ostra papryczka
  • przyprawa do potraw meksykańskich
  • sól

Sposób przygotowania:

Wege misz-masz na meksykańską nutę
Potrawę tę najlepiej przygotować w rondlu lub szerokim garnku z grubym dnem. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone cebule i czosnek. Gdy tylko się zeszklą dodać wędzone tofu, które się bardziej zetnie i odda wędzony smak. Następnie dorzucać pozostałe składniki zaczynając od papryki. Potem pokrojone pieczarki i kotlety sojowe. Wrzucić odsączone z zalewy kukurydzę i fasolkę, Potrawę posolić w trakcie duszenia,a gdyby była za sucha podlać niewielką ilością wody. Wlać pomidory pelati. Dusić na niedużym ogniu dopóki pomidory nie stracą surowego smaku. W tym czasie doprawić papryczką ostrą (wedle uznania) oraz przyprawą do potraw meksykańskich. Jak podawać - na przykład z ryżem lub naleśnikami kukurydzianymi.

Tagi:

przyprawy