Sposób przygotowania:
Pikantna zupa z mlekiem kokosowym i tofu
1. W średnim rondlu rozgrzać olej i wycisnąć na niego czosnek. Podsmażać ok. 30 sek;
2. Dodać pastę curry i smażyć ok. 1 min ciągle mieszając;
3. Następnie dodać cukier i pozostawić na ogniu przez kolejną minutę;
4. Maksymalnie zmniejszyć ogień, a następnie dodać mleko kokosowe, bulion warzywny, sok z limonki, imbir i sos sojowy. Przykryć i gotować przez 1 godz;
5. Po upływie godziny dodać marchewkę i gotować 6 minut;
6. Następnie dodać fasolkę i gotować przez kolejne 4 minuty i zestawić z ognia;
7. Pokrojone w kostkę tofu podsmażyć krótko na patelni (ok. 2 min)
8. Do zupy dodać podsmażone tofu i posiekaną kolendrę.
Zupę można podawać z grzankami. Smacznego!
2. Dodać pastę curry i smażyć ok. 1 min ciągle mieszając;
3. Następnie dodać cukier i pozostawić na ogniu przez kolejną minutę;
4. Maksymalnie zmniejszyć ogień, a następnie dodać mleko kokosowe, bulion warzywny, sok z limonki, imbir i sos sojowy. Przykryć i gotować przez 1 godz;
5. Po upływie godziny dodać marchewkę i gotować 6 minut;
6. Następnie dodać fasolkę i gotować przez kolejne 4 minuty i zestawić z ognia;
7. Pokrojone w kostkę tofu podsmażyć krótko na patelni (ok. 2 min)
8. Do zupy dodać podsmażone tofu i posiekaną kolendrę.
Zupę można podawać z grzankami. Smacznego!