Pikantna zupa z mlekiem kokosowym i tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Egzotyczna i pachnąca zupa z tofu może być wspaniałą odmianą dla pomidorowej. Warto spróbować!

Pikantna zupa z mlekiem kokosowym i tofu

Składniki:

Pikantna zupa z mlekiem kokosowym i tofu

 

  • 2 opakowania tofu naturalnego Polsoja
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ¼ szkl czerwonej pasty curry
  • 700 g mleka kokosowego
  • 0,75 l bulionu warzywnego
  • ¼ szkl świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • ¼ szkl pokrojonego w cienkie plasterki imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 szkl marchewki pokrojonej w cienkie plasterki (ok. 4 szt.)
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • ¾ szkl posiekanej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa z mlekiem kokosowym i tofu
1. W średnim rondlu rozgrzać olej i wycisnąć na niego czosnek. Podsmażać ok. 30 sek;

2. Dodać pastę curry i smażyć ok. 1 min ciągle mieszając;

3. Następnie dodać cukier i pozostawić na ogniu przez kolejną minutę;

4. Maksymalnie zmniejszyć ogień, a następnie dodać mleko kokosowe, bulion warzywny, sok z limonki, imbir i sos sojowy. Przykryć i gotować przez 1 godz;

5. Po upływie godziny dodać marchewkę i gotować 6 minut;

6. Następnie dodać fasolkę i gotować przez kolejne 4 minuty i zestawić z ognia;

7. Pokrojone w kostkę tofu podsmażyć krótko na patelni (ok. 2 min)

8. Do zupy dodać podsmażone tofu i posiekaną kolendrę.



Zupę można podawać z grzankami. Smacznego!


Tagi:

sosy tofu ser