Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Orientalna zupa rybna z kukurydzą.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa rybna z kukurydzą i mlekiem kokosowym, przyprawiona imbirem i trawą cytrynową.

Orientalna zupa rybna z kukurydzą.

Składniki:

Orientalna zupa rybna z kukurydzą.

 

  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 laski trawy cytrynowej
  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
  • puszka kukurydzy (ok. 250g bez zalewy)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 40 dag dowolnej białej ryby
  • sok z połowy limonki
  • łyżka cukru
  • olej arachidowy (2 łyżki)
  • sos rybny (2 łyżki)
  • litr bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Orientalna zupa rybna z kukurydzą.
Jeżeli sami przygotowujemy bulion warzywny, poza włoszczyzną dorzucamy posiekaną trawę cytrynową oraz posiekany imbir. Tak samo postępujemy jeśli przygotowujemy bulion z kostki. Kiedy wywar jest gotowy, przesączamy przez sitko. Szczególnie nie chcielibyśmy trawy cytrynowej w potrawie, gdyż jest ona bardzo twarda.

Olej rozgrzewamy w woku na średnim ogniu. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smażymy chwilę aż cebula zmięknie. Wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, zagotowujemy. Wrzucamy odsączoną kukurydzę oraz rybę pokrojoną w kostkę. Dodajemy 2 łyżki sosu rybnego, sok z połowy limonki oraz łyżeczkę cukru. Gotujemy jeszcze chwilę, aż ryba dojdzie. Podajemy w miseczkach.