Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Spring roles z Tofu wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Składniki są trochę jak z kuchni Fusion bo używam składników których w oryginalnej kuchni orientalnej nie ma .Ale za to wyszło smakowicie.

Spring roles z Tofu wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spring roles z Tofu wg Buni

 

  • 12 cienkich słupków wędzonego tofu
  • 8 płatów papieru ryżowego do sajgonek
  • 8 cienkich paseczków czerwonej papryki
  • 8 cienkich paseczków żółtej papryki
  • 4 łyżki cienko pokrojonej kapusty pekińskiej
  • kilka pasków młodej cebulki ze szczypiorem
  • olej z pestek winogron
  • sos słodko kwaśny chili
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Spring roles z Tofu wg Buni
W woku lub na patelni rozgrzać porcje oleju . Wrzucić kapustę , paprykę i szczypior - krótko obsmażyć mieszając by straciły posmak surowizny. Zdjąć z tłuszczu na kuchenny ręcznik i odsączyć. Zwilżyć papier ryżowy ( 4 płaty ). Ułożyć na ściereczkach kuchennych . Na środku krążka papieru ryżowego ułożyć porcję warzyw - posolić, popieprzyć . Dołożyć tofu. Zawinąć sajgonki. Odłożyć na trochę . Potem zwilżyć następne 4 płaty. I jeszcze raz zawinąć każdą rolkę sajgonki. W małym garnuszku rozgrzać olej do głębokiego smażenia Włożyć sajgonki i smażyć chwilę aż się lekko podsmażą . Wyjąć. Odsączyć na ręczniku kuchennym .Poczekać aż przestygną i ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. Odsączyć. Podawać z słodko-kwaśnym sosem chili .
Spring roles z Tofu wg Buni
Podsmażone warzywa i tofu nałożyc na zwilżony papier ryżowy
Spring roles z Tofu wg Buni
Zwinąć ruloniki - najpiewrw w jeden papier a potem w drugi
Spring roles z Tofu wg Buni
Sajgonki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu jeden raz - a potem drugi
Spring roles z Tofu wg Buni
Po kazdym smażeniu sajgonki odsaczyć na kuchennym ręczniku papierowym