jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Orkisz na młodej czerwonej kapuście.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie z kaszy orkiszowej z czerwoną kapustą prezentuje się pięknie dzięki dekoracji z bratków, a jak smakuje!

Orkisz na młodej czerwonej kapuście. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkisz na młodej czerwonej kapuście.

 

  • 1 młoda czerwona kapusta
  • 2 cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 200 g orkiszu (lub innej kaszy wiejskiej)
  • 400 g białej swojskiej kiełbaski (opcjonalnie)
  • pęczek tymianku
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • miód i sok z cytryny do smaku
  • kwiaty bratków do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orkisz na młodej czerwonej kapuście.
Gotujemy orkisz wg przepisu na opakowaniu (jak kaszę). Wstawiamy ją w ciepłe miejsce (np. pod koc). Obieramy cebule i kapustę z twardych liści. Kapustę szatkujemy. Jedną cebulę siekamy drobno i szklimy ją w rondlu o wysokim dnie. Dodajemy kapustę i przesmażamy ją mieszając przez chwilę po czym podlewamy odrobiną bulionu lub wody. Dodajemy starte w łezkę jabłko , doprawiamy solą pieprzem czarnym i ziołowym, dodajemy łyżkę posiekanego tymianku i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku miodem i sokiem z cytryny. Drugą cebulę kroimy w piórka , szklimy ją na 3 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną w plasterki białą, chudą kiełbasę domową, przesmażamy ją razem z cebulą. Na końcu dodajemy orkisz i trzymamy razem na ogniu jeszcze około 5 minut. Podajemy kaszę na warstwie czerwonej, aromatycznej kapusty udekorowaną bratkami i gałązkami tymianku.
Orkisz na młodej czerwonej kapuście.
Gotujemy orkisz wg przepisu na opakowaniu (jak kaszę).
Orkisz na młodej czerwonej kapuście.
Jedną cebulę siekamy drobno i szklimy ją w rondlu o wysokim dnie. Dodajemy kapustę i przesmażamy ją mieszając przez chwilę po czym podlewamy odrobiną bulionu lub wody.
Orkisz na młodej czerwonej kapuście.
Drugą cebulę kroimy w piórka , szklimy ją na 3 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną w plasterki białą, chudą kiełbasę domową, przesmażamy ją razem z cebulą.
Orkisz na młodej czerwonej kapuście.
Na końcu dodajemy orkisz i trzymamy razem na ogniu jeszcze około 5 minut.