Sposób przygotowania:
Orkisz na młodej czerwonej kapuście.
Gotujemy orkisz wg przepisu na opakowaniu (jak kaszę). Wstawiamy ją w ciepłe miejsce (np. pod koc). Obieramy cebule i kapustę z twardych liści. Kapustę szatkujemy. Jedną cebulę siekamy drobno i szklimy ją w rondlu o wysokim dnie. Dodajemy kapustę i przesmażamy ją mieszając przez chwilę po czym podlewamy odrobiną bulionu lub wody. Dodajemy starte w łezkę jabłko , doprawiamy solą pieprzem czarnym i ziołowym, dodajemy łyżkę posiekanego tymianku i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku miodem i sokiem z cytryny. Drugą cebulę kroimy w piórka , szklimy ją na 3 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną w plasterki białą, chudą kiełbasę domową, przesmażamy ją razem z cebulą. Na końcu dodajemy orkisz i trzymamy razem na ogniu jeszcze około 5 minut. Podajemy kaszę na warstwie czerwonej, aromatycznej kapusty udekorowaną bratkami i gałązkami tymianku.
zbysiowa
jaNina
Było smacznie i zdrowo :)