Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni to pyszna propozycja na "coś" słodkiego do pochrupania. Smakują naprawdę rewelacyjnie i są delikatnie kruche, ale nie twarde (!).

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni

Składniki:

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni

Około 10 sztuk:

  • 150 g mąki orkiszowej (u mnie typ 300, ale możecie też użyć pszennej)
  • 100 g masła/margaryny
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g pestek dyni (waga bez łupinek)

Sposób przygotowania:

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni

Pestki:

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni
Połowę uprażonych pestek zmielić, a resztę zostawić w całości.

Pestki uprażyć na suchej patelni.
Połowę nasion zmielić, lecz nie na pył, a resztę zostawić w całości.

Masa:

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni
Składniki masy powinny być dokładnie ze sobą połączone.

Mąkę, masło lub margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia należy dokładnie wymieszać.
Na końcu masę połączyć ze zmielonymi oraz całymi pestkami dyni.

Formowanie i pieczenie:

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni
Gotowe ciasteczka powinny być zarumienione.

Z masy należy uformować kulki wielkością przypominające niewielki orzech włoski.
Każdą z nich delikatnie spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni.