Sposób przygotowania:
Quiche z kurkamiETAP 1:
Przygotowujemy kruchy spód. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy jajko, posiekane zimne masło i sól.
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut, po czym rozwałkowujemy je, przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, nakłuwamy i pieczemy ok. 25 minut w 175 st. C.
ETAP 2:
Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy.
Boczek kroimy na niewielkie paseczki, podsmażamy.
ETAP 3:
Boczek zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy cebulę i kurki. Dodajemy tymianek, sól i pieprz.
ETAP 4:
Dodajemy szpinak i szczypiorek, smażymy.
ETAP 5:
Przygotowujemy sos śmietanowo-serowo-jajeczny: śmietanę łączymy z serem startym na tarce o grubych oczkach oraz z jajkami, dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną, mieszamy.
Do masy śmietanowo-serowo-jajecznej dodajemy boczek oraz kurki z cebulą, szpinakiem i szczypiorkiem. Mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy na kruchy spód.
Pieczemy 35 minut w 175 st. C.