Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Quiche z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Quiche z kurkami, boczkiem, szpinakiem i szczypiorkiem. Dodatki zatopione są w sosie śmietanowo - serowo - jajecznym.

Quiche z kurkami

Składniki:

Quiche z kurkami

Na kruchy spód:

Dodatki:

Sos śmietanowo - serowo - jajeczny

Sposób przygotowania:

Quiche z kurkami

ETAP 1:

Quiche z kurkami
Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, masła, jajka i soli

Przygotowujemy kruchy spód. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy jajko, posiekane zimne masło i sól.

Zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut, po czym rozwałkowujemy je, przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, nakłuwamy i pieczemy ok. 25 minut w 175 st. C.

ETAP 2:

Quiche z kurkami
Boczek kroimy na niewielkie paseczki, podsmażamy.

Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki.

Szpinak myjemy i osuszamy.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy.

Boczek kroimy na niewielkie paseczki, podsmażamy.

ETAP 3:

Quiche z kurkami
Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy cebulę i kurki

Boczek zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy cebulę i kurki. Dodajemy tymianek, sól i pieprz.

ETAP 4:

Quiche z kurkami
Dodajemy szpinak i szczypiorek, podgrzewamy razem.

Dodajemy szpinak i szczypiorek, smażymy.

ETAP 5:

Quiche z kurkami

Przygotowujemy sos śmietanowo-serowo-jajeczny: śmietanę łączymy z serem startym na tarce o grubych oczkach oraz z jajkami, dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną, mieszamy.

Do masy śmietanowo-serowo-jajecznej dodajemy boczek oraz kurki z cebulą, szpinakiem i szczypiorkiem. Mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy na kruchy spód.

Pieczemy 35 minut w 175 st. C.