Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z oscypkiem po góralsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanka nie tylko dla górala

Zapiekanka z oscypkiem po góralsku

Składniki:

Zapiekanka z oscypkiem po góralsku

 

  • 1 szt bagietka,
  • 30 dag pieczarki,
  • 1 szt cebula,
  • 2 łyżki masło,
  • 1 szkl ser żółty utarty,
  • 25 dag oscypek,
  • 2 szt ogórek kiszony,
  • 2 łyżki majonez,
  • 8 łyżek prażona cebulka

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z oscypkiem po góralsku
Bagietkę przekroić na połowę, następnie połówki przekroić wzdłuż, tak aby powstały 4 zapiekanki. Na patelni rozgrzać masło wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i dusić do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podsmażone pieczarki wyłożyć na bagietki, posypać żółtym serem, ułożyć po 3-4 plasterki oscypka i zapiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu na każdej zapiekance położyć plasterki ogórka kiszonego, przybrać majonezem, posypać prażoną cebulką.

Tagi:

sery ser