Sposób przygotowania:
Zapiekanka z tortellini i parmezanem
Należy przygotować niezbędne składniki na zapiekankę. Makaron tortellini wstawić do gotowania do lekko osolonej wody i ugotować al dente z dodatkiem łyżeczki soli. Następnie brokuł umyć dokładnie pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie ugotowany brokuł przełożyć na patelnie, dodać olej i podsmażyć, obrać czosnek, przecisnąć go przez praskę i dodać do brokuła. Wsypać makaron tortellini i całość podsmażyć, wlać śmietankę kremówkę, dodać bazylię i oregano i ulubione zioła. Przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, wyrównując powierzchnię, a następnie zetrzeć ser parmezan i oscypek i posypać na wierzch. Zapiekać w temperaturze około 180 stopni C, przez około 20 minut do momentu roztopienia sera i nabrania rumianego koloru. Serwować bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.