Sposób przygotowania:
Sprzątamy lodówkę, czyli zapiekanka
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby się nie kleił.Odcedzamy. Warzywa obieramy i kroimy na drobniejsze części. Krótko podsmażamy na patelni. Sery ścieramy na tarce. Oscypka mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem (można też dodać odrobinkę soli, jednak trzeba z tym uważać bo oscypek jest bardzo słony i łatwo z tą solą przesadzić. Makaron układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i mieszamy z sosem śmietanowo-oscypkowym :) Na wierzchu układamy pokrojoną w paseczki wędlinę oraz podsmażone warzywa. Całość posypujemy pozostałym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni aż do zarumienienia sera na zapiekance.
szewczyk
przejs