jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Są zdrowe, dzięki jabłkom w środku wilgotne i bardzo smaczne. Smażymy je na małym ogniu by ciasto dobrze się upiekło w środku, a wierzch nie był spalony!

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami

ETAP 1

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami
Przygotowane sypkie składniki mieszamy.

Mąki, proszek do pieczenia oraz otręby umieszczamy w misce. Przygotowane sypkie składniki mieszamy.

ETAP 2

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami
Ciasto miksujemy dokładnie.

Następnie dodajemy do nich mleko, jajka, cynamon oraz cukier. Ciasto miksujemy dokładnie. Powinno być dość gęste, gdyż po dodaniu jabłek nabierze odpowiedniej, rzadszej konsystencji.

ETAP 3

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami
Gotowe jabłka dodajemy do ciasta.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe dodajemy do ciasta. Całość mieszamy już łyżką, a nie mikserem (by jabłka się nie rozpadły).

ETAP 4

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami
Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta.

ETAP 5

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.