Sposób przygotowania:
Chleb z miodem i lawendą
Do misy robota wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i miód. Wymieszać do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać lawendę, dodać obie mąki i sól. zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W połowie czasu wyrastania ciasto krótko zagnieść. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. przełożyć do formy wyścielonej papierem ( u mnie forma o średnicy 23 cm, może być także keksówka).
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.
W połowie czasu wyrastania ciasto krótko zagnieść. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. przełożyć do formy wyścielonej papierem ( u mnie forma o średnicy 23 cm, może być także keksówka).
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.