SUPERPRZEPIS

Chleb z miodem i lawendą

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Chleb z miodem i lawendą Więcej zdjęć (5)

Aromatyczny i pięknie wyrośnięty chleb z miodem i lawendą. Z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej.

Składniki:

Chleb z miodem i lawendą

 

Sposób przygotowania:

Chleb z miodem i lawendą
Do misy robota wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i miód. Wymieszać do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać lawendę, dodać obie mąki i sól. zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

W połowie czasu wyrastania ciasto krótko zagnieść. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. przełożyć do formy wyścielonej papierem ( u mnie forma o średnicy 23 cm, może być także keksówka).

Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb z miodem i lawendą
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i miód
Chleb z miodem i lawendą
wsypać suszoną lawendę i wymieszać dokładnie
Chleb z miodem i lawendą
dodać obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto
Chleb z miodem i lawendą
wyrośnięte ciasto zagnieść, uformować i włożyć do formy

Tagi:

chleb