Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Orkiszowy chlebek bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny i zdrowy chlebek bananowy.. bez cukru :)

Orkiszowy chlebek bananowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowy chlebek bananowy

 

  • 3 dojrzałe banany - ok. 300 g (bez skóry)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej bio (300 g)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych fig
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Orkiszowy chlebek bananowy
Figi kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem.Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do odparowania wody, od czasu do czasu mieszając - odstawiamy do ostygnięcia. Banany obieramy i kroimy na plasterki, przekładamy do miski i dodajemy daktyle - blendujemy (lub rozgniatamy widelcem). Dodajemy figi i olej i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę i cynamon. Następnie partiami wsypujemy do mokrej masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki. (26x12x7) Piec w 180 stopniach C około 35-45 minut.Smacznego :)
Orkiszowy chlebek bananowy
Pokrojone daktyle zalewamy wodą i gotujemy
Orkiszowy chlebek bananowy
Pokrojone banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy
Orkiszowy chlebek bananowy
Do zblendowanych bananów i daktyli dodajemy olej
Orkiszowy chlebek bananowy
Do mokrej masy stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy