Sposób przygotowania:
Babka mocno czekoladowa
Czekoladę siekamy i odkładamy do miseczki.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
Kiedy masło połączy się z cukrem dodajemy do niego (cały czas miksując ) żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao - mieszamy. Do masy dodajemy alkohol i posiekaną czekoladę - mieszamy ponownie.
Do ciasta dodajemy pianę ubitą z białek (delikatnie aby piana nie opadła, najlepiej drewnianą łyżką ). Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
Kiedy masło połączy się z cukrem dodajemy do niego (cały czas miksując ) żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao - mieszamy. Do masy dodajemy alkohol i posiekaną czekoladę - mieszamy ponownie.
Do ciasta dodajemy pianę ubitą z białek (delikatnie aby piana nie opadła, najlepiej drewnianą łyżką ). Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem