dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo lekkie ciacho na biszkopcie z masą z serków homogenizowanych i z dodatkiem brzoskwini i galaretki.

"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

Składniki:

"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie bez cukru

Masa:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 4 szt. x 150 g serek homogenizowany brzoskwiniowy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

Biszkopt:

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku.

Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i budyniami i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Masa:

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku i dokładnie mieszamy żeby się rozpuściły.

Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Gdy galaretki zaczynają tężeć mieszamy je z serkami homogenizowanymi oraz brzoskwiniami i wykładamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy osobno w 2 szklankach wrzątku i tężejącą wylewamy na masę z serków. Wkładamy do lodówki do stężenia. Smacznego :)