bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Orzechowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne ciasto orzechowe przełożone masą czekoladową i orzechową. Ciasto można dowolnie udekorować np. płatkami migdałów.

Orzechowe ciasto

Składniki:

Orzechowe ciasto

Ciasto

Masa czekoladowa

  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 400 ml mleka
  • 2 tabliczki czekolady
  • 200 g masła

masa orzechowa

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasto
Białka ubijam na sztywno, dodaję partiami cukier. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, mieszam ze zmielonymi orzechami włoskimi, dodaję do ubitych białek, mieszam delikatnie szpatułką.

Ciasto przelewam do formy, piekę w 180 stopniach przez około 40 min.

Po wystudzeniu kroję na pół. Na mleku gotuję budyń, studzę. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną, studzę.

Masło ucieram aż zbieleje dodaję partiami budyń na końcu wlewam czekoladę. Orzechy zalewam wrzącym mlekiem, mieszam, studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem następnie partiami dodaję masę orzechową.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę czekoladową przykryć drugim plackiem wyłożyć masę orzechową. Dowolnie udekorować. 

Tagi:

ciasta orzechy