Sposób przygotowania:
Miodowo-orzechowe ciasto
BISZKOPT: Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Dokładamy do nich sól i ubijamy. Gdy masa jest już sztywna dokładamy porcjami cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 14 minut w 180˚C. CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta oddzielnie wałkujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i pieczemy ( 180ºC przez około 15 min.). MASA: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, budyń, żółtka ora cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Nie dodajemy do niego cukru, gdyż późniejszy dodatek do masy masy krówkowej nada masie słodkiego smaku. Gotowy budyń studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy masę krówkową. Gdy ta się połączy dokładamy zmielone orzechy. Jeszcze raz mieszamy całość. Masą przekładamy ciasto. Przełożenie: Ciasto miodowe-połowa masy-biszkopt- druga połowa masy-ciasto miodowe. W trakcie przekładania biszkopt możemy naponczować.
gosiapiotrek23