jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Miodowo-orzechowe ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Każda okazja jest dobra, by upiec to ciasto. Nawet mój tato, który nie przepada za ciastami poprosił o dokładkę.

Miodowo-orzechowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowo-orzechowe ciasto

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 łyżki mąki,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody,
  • Szczypta soli,
  • Łyżka oleju
  • Ciasto miodowe:
  • 30 dag mąki tortowej,
  • 1czubata łyżka miodu,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 12 dag margaryny
  • Masa orzechowo - krówkowa:
  • 1,5 kostki masła,
  • 0,5 puszki masy krówkowej (masa krówkowa o wadze 500 g),
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • Wykończenie:
  • Ok. 250 g masy krówkowej (druga połowa puszki, którą dodawaliśmy do masy)
  • 2-3 garście orzechów włoskich

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowo-orzechowe ciasto
BISZKOPT: Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Dokładamy do nich sól i ubijamy. Gdy masa jest już sztywna dokładamy porcjami cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 14 minut w 180˚C. CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta oddzielnie wałkujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i pieczemy ( 180ºC przez około 15 min.). MASA: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, budyń, żółtka ora cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Nie dodajemy do niego cukru, gdyż późniejszy dodatek do masy masy krówkowej nada masie słodkiego smaku. Gotowy budyń studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy masę krówkową. Gdy ta się połączy dokładamy zmielone orzechy. Jeszcze raz mieszamy całość. Masą przekładamy ciasto. Przełożenie: Ciasto miodowe-połowa masy-biszkopt- druga połowa masy-ciasto miodowe. W trakcie przekładania biszkopt możemy naponczować.
Miodowo-orzechowe ciasto
Zagniatamy ciasta miodowe. Pieczemy dwa blaty
Miodowo-orzechowe ciasto
Pieczemy biszkopt kakaowy. Gotowy Studzimy
Miodowo-orzechowe ciasto
Do masy dodajemy masę krówkową, a następnie mielone orzechy
Miodowo-orzechowe ciasto
Całość wykańczamy masą krówkową. posypujemy siekanymi orzechami