Sposób przygotowania:
Orzechowe luksusowe
Ciasto:z bialek i szczypty soli ubic sztywna piane.Dodac cukier i ubijac nadal,az cukier sie rozpusci.Nastepnie dodac zoltka i jeszcze chwilke ubijac.Do masy dodac make wymieszana z proszkiem,orzechy i delikatnie wymieszac.Forme wylozyc papierem,wylac ciasto i piec 30min w temp.200ºC.Upieczone i ostudzone ciasto przeciac poziomo na trzy czesci. Krem:z bialek ubic sztywna piane,stopniowo dodawac zoltka oraz cukier i dalej ubijac.Mase jajeczna polaczyc z miekkim maslem i utrzec na puszysty krem.Kawe zaparzyc w malej ilosci wrzatku(ok1/2szkl),napar przecedzic i ostudzic.Do kremu dodac kawe,migdaly oraz alkohol i wymieszac. Polewa:maslo roztopic,dodac pokruszona czekolade i nadal podgrzewac stale mieszajac,az polewa stanie sie lsniaca i gladka.Jesli jest za rzadka wsypac lyzke kakao i wymieszac.Przelozenie:ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-polewa,przybrac polowkami orzechow i lekko posypac zmielonymi
Sarenka
Marzena.M.Siek
Natala1210
alis.haze