Sposób przygotowania:
Orzechowe placuszki z ricotty z jabłkiem
1. Karmelizowane jabłko: Jabłko umyć i dokładnie osuszyć. Przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, skórkę naciąć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i dodać łyżeczkę cukru. Gdy się połączą, wrzucić jabłka i obsmażyć szybko tak, by jabłka pokryły się masłem z cukrem. Podlać 2-3 łyżkami wody i karmelizować pod przykryciem 2-3 minuty potrząsając patelnią. Wlać rum, dusić jeszcze ok. 1-2 minuty aż alkohol wyparuje, trzymać w cieple. 2. Placuszki: Ricottę przełożyć do miski, utrzeć z cukrem waniliowym, mlekiem i mąką na gładką masę. Orzechy drobno posiekać, dodać do serka, wymieszać. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać w masy serowej i delikatnie połączyć. 3. Patelnię posmarować cienką warstwą oleju i dobrze rozgrzać. Wykładać po ok. 1 łyżce masy formując małe, okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano (ok. 1,5-2 minuty z każdej strony). Uwaga: Należy je ostrożnie obracać, gdyż placuszki są bardzo delikatne i "lubią" się rozpadać. 4. Usmażone placuszki ułożyć w stosik, podawać z kawałkami karmelizowanego jabłka i sosem, który się wytworzył.