olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Orzechowe placuszki z ricotty z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 390
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszyste niczym chmurki, śmietankowe placuszki przełamane karmelizowanym jabłkiem z rumem - mój sposób na złamanie rutyny w kuchni.

Orzechowe placuszki z ricotty z jabłkiem

Składniki:

Orzechowe placuszki z ricotty z jabłkiem

 

  • Placuszki:
  • 12,5 dag ricotty,
  • białko jaja,
  • płaska łyżka mąki,
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mleka 0,5 %,
  • 5 orzechów laskowych,
  • szczypta soli.
  • Karmelizowane jabłko:
  • małe jabłko,
  • płaska łyżeczka masła,
  • łyżeczka cukru (najlepiej brązowego),
  • 2 łyżki rumu*,
  • 2-3 łyżki wody.
  • Ponadto:
  • niewielka ilość oleju do posmarowania patelni.

 

  • można pominąć

Sposób przygotowania:

Orzechowe placuszki z ricotty z jabłkiem
1. Karmelizowane jabłko: Jabłko umyć i dokładnie osuszyć. Przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, skórkę naciąć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i dodać łyżeczkę cukru. Gdy się połączą, wrzucić jabłka i obsmażyć szybko tak, by jabłka pokryły się masłem z cukrem. Podlać 2-3 łyżkami wody i karmelizować pod przykryciem 2-3 minuty potrząsając patelnią. Wlać rum, dusić jeszcze ok. 1-2 minuty aż alkohol wyparuje, trzymać w cieple. 2. Placuszki: Ricottę przełożyć do miski, utrzeć z cukrem waniliowym, mlekiem i mąką na gładką masę. Orzechy drobno posiekać, dodać do serka, wymieszać. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać w masy serowej i delikatnie połączyć. 3. Patelnię posmarować cienką warstwą oleju i dobrze rozgrzać. Wykładać po ok. 1 łyżce masy formując małe, okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano (ok. 1,5-2 minuty z każdej strony). Uwaga: Należy je ostrożnie obracać, gdyż placuszki są bardzo delikatne i "lubią" się rozpadać. 4. Usmażone placuszki ułożyć w stosik, podawać z kawałkami karmelizowanego jabłka i sosem, który się wytworzył.