Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

surowego ciasta wystarcza na tortownice o srednosci 24 cm

Orzechowiec

Składniki:

Orzechowiec

 

  • 180 g masła lub margaryny
  • 180 g cukru
  • 4 zółtka
  • szkl mąki pszennej
  • pół szkl maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • pół łyzeczki proszku do pieczenia

 

 

  • MASA:
  • 4 białka
  • 200g cukru pudru
  • 100 g orzechow posiekanych

 

Sposób przygotowania:

Orzechowiec
tłuszcz, cukier i cukier waniliowy utrzec razem.
Dodawac po 1 zółtku i po łyżce maki pszennej wymieszana z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Ucierac az do wyczerpania produktów.

Ciasto rozsmarowac na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta.

Bialka ubic na sztywno dodac cukier i orzechy.
Mase wyłozyc na surowym placku.
Włozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temp okolo 150 stopni przez okolo 45-50 min