Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Orzechowiec znad Sekwany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto składa się z kilku warstw, ciasto kruche, orzechowe, kokosowe oraz masa. Proszę się nie zrażać, piecze się szybko a w tym czasie robimy następne warstwy ciasta.

Orzechowiec znad Sekwany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowiec znad Sekwany

Składniki na ciasto:

  • · 2 ½ szk. maki pszennej
  • · 200 g margaryny
  • · 6 żółtek
  • · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • · ½ szk. cukru pudru

Składniki na ciasto kokosowe:

  • · 6 białek
  • · 1 szklanka cukru
  • · 200 g wiórków kokosowych

Składniki na ciasto orzechowe:

Składniki na masę:

Składniki na polewę:

Sposób przygotowania:

Orzechowiec znad Sekwany

sposób przygotowania ciasta

Orzechowiec znad Sekwany
ciasto

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, układamy na dnie blaszki i każdą z osobną pieczemy 20 minut w 180 °C.

Sposób przygotowania ciasta kokosowego:

Orzechowiec znad Sekwany
ciasto

Białka ubijamy razem z cukrem dodajemy wiórki kokosowe mieszając delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °C

Sposób przygotowania ciasta orzechowego:

Orzechowiec znad Sekwany
ciasto

Białka ubijamy mikser razem z cukrem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą, oraz pokruszone drobno orzechy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °C.

Sposób przygotowania masy:

Orzechowiec znad Sekwany
masa

Półtora szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń z mąką oraz żółtkami.

Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do uzyskania gęstej masy.
Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

Sposób przygotowania polewy:

Orzechowiec znad Sekwany
polewa

Czekolady przekładamy do rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy.

Przełożenie placka:

Orzechowiec znad Sekwany

Na dnie blaszki układamy cisto kruche, smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto kokosowe. Ponownie smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto orzechowe, rozprowadzamy resztę masy i na koniec placek kruchy.

polewa

Orzechowiec znad Sekwany

Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.

podajemy

Orzechowiec znad Sekwany
smacznego

Chłodzimy w lodówce.