Sposób przygotowania:
Orzechowiec z jabłkami
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta. Każde ciasto piec oddzielnie.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki , dokładnie wymieszać.
Masa orzechowa:
Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta: Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa. Ciasto należy jeść następnego dnia. Smacznego !
Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta. Każde ciasto piec oddzielnie.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki , dokładnie wymieszać.
Masa orzechowa:
Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta: Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa. Ciasto należy jeść następnego dnia. Smacznego !