Ciasto jabłkowo-orzechowe z lukrem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na deser mamy dzisiaj ciasto jabłkowo-orzechowe oblane lukrem

Ciasto jabłkowo-orzechowe z lukrem

Składniki:

Ciasto jabłkowo-orzechowe z lukrem

 

  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki tortowej typ:450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka klasy L
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy
  • 1 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • bułka tarta
  • tłuszcz do brytfanny
  • 1szkl cukru pudru
  • Gorąca woda

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-orzechowe z lukrem
Ciasto: Jabłka obieramy, kroimy drobno w kostkę, zalewamy olejem i wsypujemy cukier. Odkładamy do lodówki na 3godzinki. Orzechy w tym czasie możemy delikatnie ugnieść. Po upływie 3 godzin dodajemy buteleczkę aromatu cytrynowego, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, orzechy oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy do brytfanny którą wcześniej wysmarujemy tłuszczem, i obsypiemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 "C i pieczemy około 50min. Lukier: wsypujemy lukier do pojemnika dodajemy kilka łyżek gorącej wody, dokładnie mieszamy aby lukier nabrał koloru. Rozprowadzamy lukier na cieście, czekamy aż zastygnie, następnie możemy podać ciasto naszym domowym łakomczuchom:)