Sposób przygotowania:
Orzechowiec z kawą
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (21x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Żelatynę namoczyć w 1/4szkl zimnego espresso, a następnie rozpuścić. Jogurt, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Wlać pozostałe espresso i dokładnie wymieszać. Ucierając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubić i dodając porcjami wmieszać w krem kawowy. Kiedy zacznie tężeć wylać połowę na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim i wyłożyć resztę kremu. Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto przekładałam w formie, w której wcześniej się piekło. Na wierzchu wzorek zrobiony widelcem. Smacznego!
iziona
edytaha
Mniam1
jaNina
gosia56
Mniam1
Jak zrobisz to napisz jak wyszło i czy smakowało :)
Mniam1
Niestety nie ma nawet okruszka :(
gosia56
No trudno dobrze ze też zrobiłam sobie ciasto a do śmietany też dodałam kawę .Może następnym razem się załapię na Twoje.
marietta
Dinah
marry2