SUPERPRZEPIS

Orzechowiec z kawą

  • 11
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Orzechowiec z kawą Więcej zdjęć (5)

Ciasto ze sporą ilością zmielonych orzechów włoskich, przełożone kremem kawowym na bazie jogurtu naturalnego. Bardzo smaczne ciasto.

Składniki:

Orzechowiec z kawą

 

  • CIASTO:
  • 6 białek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g orzechów włoskich zmielonych
  • szczypta soli
  • KREM KAWOWY:
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka mocnego espresso
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z kawą
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (21x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Żelatynę namoczyć w 1/4szkl zimnego espresso, a następnie rozpuścić. Jogurt, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Wlać pozostałe espresso i dokładnie wymieszać. Ucierając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubić i dodając porcjami wmieszać w krem kawowy. Kiedy zacznie tężeć wylać połowę na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim i wyłożyć resztę kremu. Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto przekładałam w formie, w której wcześniej się piekło. Na wierzchu wzorek zrobiony widelcem. Smacznego!
Orzechowiec z kawą
Zmielone orzechy połączyć z mąką, proszkiem do piecznia i orzechami.
Orzechowiec z kawą
Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier.
Orzechowiec z kawą
Do jogurtu wlać espresso i połączyć trzepaczką.
Orzechowiec z kawą
Tężącą masą przekładać dwie warstwy ciasta.