gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Orzechowiec z masa capuccino i delicjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne ciasto biszkoptowe, bardzo lekkie, przelozone masa smietankowa o smaku capuccino z dodatkiem delicji.

Orzechowiec z masa capuccino i delicjami

Składniki:

Orzechowiec z masa capuccino i delicjami

 

  • Blaszka 40×25
  • Biszkopt:
  • 12 jajek,
  • 12 lyzek mielonych orzechow,
  • 6 lyzek bulki tartej,
  • 12 lyzek cukru,
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 2 smietany sniezki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 lyzki capuccino,
  • 3 lyzki zelatyny,
  • Dodatkowo:
  • 2 male paczki delicji
  • Krówka,
  • Orzechy do posypania.

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z masa capuccino i delicjami
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, na koniec ubijania dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka, mielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180°. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Masa: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywna pianę. Dodajemy kawę. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i studzimy. Mieszamy z masa. Połowę masy wykładamy na masę wykładamy delicje i resztę masy. Przykrywamy drugą cześcią biszkoptu. Smarujemy masą krówkowa i posypujemy orzechami. Smaczneggo.