Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche rurki z ciasta orzechowo-makowego z dodatkiem puree z dyni, napełnione kremem na bazie śmietany i serka mascarpone.

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

Składniki:

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,3 łyżeczki aromatu migdałowego

 

  • Krem mascarpone:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

 

  • Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

ETAP 1:

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połową mielonych orzechów i makiem. Posiekać z masłem, dodać żółtko, puree z dyni, aromat i cukier puder, szybko zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 2:

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone
Z ciasta foremką lub szklaneczką wyciąć kółka

Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i foremką wyciąć krążki.

ETAP 3:

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone
Przygotowane foremki owinąć krążkami ciasta

Zawinąć na foremki do rurek, zlepić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 4:

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone
Tak przygotowane rurki posmarować białkiem i posypać orzechami

Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią, posypać resztą mielonych orzechów.

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.

ETAP 5:

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder.

Do ubitej śmietany dodać stopniowo ser mascarpone, otartą skórkę z pomarańczy i na wolnych obrotach dalej ubijać aż masy się połączą.

ETAP 6:

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy cukierniczej i napełnić zimne rurki.

Krem ozdobić posypką czekoladową.

Smacznego.