SUPERPRZEPIS

Orzechowo-waniliowe rożki

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Orzechowo-waniliowe rożki

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych ciasteczek. Proponuję Wam takie proste i szybkie w wykonaniu. Wykonacie je dosłownie w godzinkę wraz z pieczeniem. Jeżeli w domu są dzieci to można zaprosić je to formowania rożków. Polecam.

Składniki:

Orzechowo-waniliowe rożki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią )
  • 1 jajko
  • 20 dag masła lub margaryny ( najlepiej użyć masło )
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciasteczek

Sposób przygotowania:

Orzechowo-waniliowe rożki

Wykonanie ciasta:

Orzechowo-waniliowe rożki
Z podanych składników zagniatamy orzechowe ciasto.

Składniki na ciasto przekładamy do miski, a następnie zagniatamy je. Przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną.

Formowanie rożków:

Orzechowo-waniliowe rożki
Następnie z ciasta formujemy rożki takie półksiężyce.

Następnie z zagniecionego ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy takie półksiężyce.

Do pieczenia:

Orzechowo-waniliowe rożki
Ciasteczka orzechowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka trochę urosną, więc zachowujemy odstępy.

Pieczenie:

Orzechowo-waniliowe rożki
Ciasteczka pieczemy do zrumienienia na blaszkach .

Ciasteczka pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Podanie:

Orzechowo-waniliowe rożki
Upieczone i ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Gotowe.

Jeszcze ciepłe ciasteczka zdejmujemy z blaszki i obtaczamy w cukrze pudrze. Podajemy i smacznego życzę.

Przydatne rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi trzy blaszki ciasteczek.
Najlepiej użyć cukru waniliowego takiego z prawdziwą wanilią.