Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To mini ciasto naprawdę smakuje przepysznie i doskonale nadaje się na prezent. Jego wierzch jest delikatnie chrupiący, a środek lekko miękki i nie suchy. Zresztą połączenie składników świetnie do siebie pasuje.

Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym

Składniki:

Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym

Foremka o wymiarach 8,5 x 19 cm:

  • 2 białka
  • 1 szczypta soli
  • 80g cukru (około 1/3 szklanki)
  • 80g mąki pszennej (około 1/2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g masła orzechowego
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu (płaskie)

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym

Masa:

Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym
Masa na ciasto będzie dość gęsta i taka powinna być.

Białka z dodatkiem szczypty soli należy ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ich ubijania stopniowo dodawać cukier.
Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu całość dokładnie połączyć z olejem wymieszanym z masłem orzechowym oraz cynamonem.
Powstałą masę przełożyć do foremki.

Pieczenie:

Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym
Ciasto nalezy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Wierzch:

Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym
Czekoladę można roztopić na polewę i wtedy posmarować ją wierzch ciasta.

Na wierzchu ciepłego ciasta równomiernie umieścić kawałki posiekanej czekolady i kiedy odrobinę się roztopi - całość posypać żurawiną oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi.


Tagi:

okazje ciasto