Sposób przygotowania:
Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowymMasa:
![Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/swiateczne-ciasto-na-bialkach-z-maslem-orzechowym-527661.jpg)
Białka z dodatkiem szczypty soli należy ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ich ubijania stopniowo dodawać cukier.
Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu całość dokładnie połączyć z olejem wymieszanym z masłem orzechowym oraz cynamonem.
Powstałą masę przełożyć do foremki.
Pieczenie:
![Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/swiateczne-ciasto-na-bialkach-z-maslem-orzechowym-527662.jpg)
Ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Wierzch:
![Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym Świąteczne ciasto na białkach z masłem orzechowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/swiateczne-ciasto-na-bialkach-z-maslem-orzechowym-527663.jpg)
Na wierzchu ciepłego ciasta równomiernie umieścić kawałki posiekanej czekolady i kiedy odrobinę się roztopi - całość posypać żurawiną oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi.