haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Orzechowy baton w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Batonik domowej roboty to dobre rozwiązanie kiedy chodzi za nami coś słodkiego. Zdrowy, smaczny i sycący. Możemy go zabrać ze sobą do pracy albo na piknik.

Orzechowy baton w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowy baton w czekoladzie

 

Sposób przygotowania:

Orzechowy baton w czekoladzie
1. Migdały i orzechy laskowe siekamy (ja wkładam do woreczka i rozbijam tłuczkiem). Pestki dyni również rozdrabniamy nożem, a siemię lniane mielę.

2. W misce mieszam płatki owsiane, siemię lniane, chia, pestki dyni, kaszę jaglaną, migdały, orzechy laskowe i sól.

3. Jeśli miód jest gęsty rozpuszczamy go w rondelku (ja kupuję płynny) i dolewamy go do suchej mieszanki. Jeśli masa batonikowa się nie klei dodajemy jeszcze łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

4. Spód małej tortownicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia w wkładamy do niej masę. Dokładnie ubijamy, tak aby masa była zwięzła i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

5. Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżeczką oleju kokosowego i polewamy upieczona masę batonikowa. Dekorujemy (co mamy pod ręka: owoce goi, wiórki kokosowe, pistacje, potłuczone orzechy, żurawina...)

Kiedy wystygnie kroimy na 10 trójkątnych batoników.
Orzechowy baton w czekoladzie
Odmierzamy skladniki według receptury. Orzechy rozdrabniamy.
Orzechowy baton w czekoladzie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną oleju kokosowego.
Orzechowy baton w czekoladzie
Upieczona masę batonikowa polewamy czekoladą.
Orzechowy baton w czekoladzie
Przechowujemy w zamkniętym pudełku w lodówce nawet Prz 10 dni.

Tagi:

ciastka deser