Sposób przygotowania:
Orzechowy baton w czekoladzie
1. Migdały i orzechy laskowe siekamy (ja wkładam do woreczka i rozbijam tłuczkiem). Pestki dyni również rozdrabniamy nożem, a siemię lniane mielę.
2. W misce mieszam płatki owsiane, siemię lniane, chia, pestki dyni, kaszę jaglaną, migdały, orzechy laskowe i sól.
3. Jeśli miód jest gęsty rozpuszczamy go w rondelku (ja kupuję płynny) i dolewamy go do suchej mieszanki. Jeśli masa batonikowa się nie klei dodajemy jeszcze łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
4. Spód małej tortownicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia w wkładamy do niej masę. Dokładnie ubijamy, tak aby masa była zwięzła i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
5. Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżeczką oleju kokosowego i polewamy upieczona masę batonikowa. Dekorujemy (co mamy pod ręka: owoce goi, wiórki kokosowe, pistacje, potłuczone orzechy, żurawina...)
Kiedy wystygnie kroimy na 10 trójkątnych batoników.
2. W misce mieszam płatki owsiane, siemię lniane, chia, pestki dyni, kaszę jaglaną, migdały, orzechy laskowe i sól.
3. Jeśli miód jest gęsty rozpuszczamy go w rondelku (ja kupuję płynny) i dolewamy go do suchej mieszanki. Jeśli masa batonikowa się nie klei dodajemy jeszcze łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
4. Spód małej tortownicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia w wkładamy do niej masę. Dokładnie ubijamy, tak aby masa była zwięzła i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
5. Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżeczką oleju kokosowego i polewamy upieczona masę batonikowa. Dekorujemy (co mamy pod ręka: owoce goi, wiórki kokosowe, pistacje, potłuczone orzechy, żurawina...)
Kiedy wystygnie kroimy na 10 trójkątnych batoników.