Sposób przygotowania:
Orzechowy filet w sosie z granatuETAP 1
Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe dzielimy na dwa płaty. Każdy delikatnie rozbijamy i oprószamy przyprawami
ETAP 2
Na jeden talerz wymijamy jajko i roztrzepujemy. Na drugim mieszamy orzechy, słonecznik i mąkę. Przyprawione filety maczamy kolejno w jajku, a następnie w mieszaninie mąki i orzechów.
ETAP 3
Piersi smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia panierki.
ETAP 4
SOS: Wino przelewamy do garnka. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebule, cukier i miód. Sos podgrzewamy do zredukowania wody o połowę.
ETAP 5
W między czasie wyjmujemy ziarna z granatu. Z połowy ziaren wyciskamy sok, który dodajemy do sosu (ja użyłam do tego drewnianej pałki). W wodzie rozpuszczamy mąkę.
Mieszaniną zalewamy gotujący sos. Całość zagotowujemy, dodajemy pozostałe ziarna granatu i doprawiamy do smaku. Filet porcjujemy na talerze. Polewamy sosem i podajemy.
Magdalena88
niezły kąsek