Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dieta bezglutenowa nie oznacza rezygnacji z pysznych wypieków. To ciasto w niczym nie ustępuje popularnemu brownie, jest mocno czekoladowe, pyszne i w dodatku zdrowe.

Ciasto czekoladowe bezglutenowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

 

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej o zawartości 70% kakao
  • 350 g mąki ryżowej
  • szklanka (200 ml) mleka- u mnie bez laktozy ale może być także tradycyjne, lub roślinne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Przygotowanie bananów:

Ciasto czekoladowe bezglutenowe
Banany do ciasta rozgniecione widelcem na papkę

Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski i rozgnieść dokładnie widelcem.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto czekoladowe bezglutenowe
Wszystkie składniki ciasta wymieszane i połączone ze sobą

Do bananów dolać mleko oraz sok z cytryny, wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i solą, wymieszać na gładką masę.

Roztapianie czekolady:

Ciasto czekoladowe bezglutenowe
Czekolada w trakcie roztapiania w kąpieli wodnej

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić na naczynia do roztapiania w kąpieli wodnej albo do miski. Ustawić naczynie nad garnkiem z gotującą się i parującą wodą i roztapiać czekoladę często mieszając.

Pieczenie:

Ciasto czekoladowe bezglutenowe
Pyszne brownie bezglutenowe przed upieczeniem

Czekoladę wlać do pozostałych składników, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu studzić pół godziny w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!