Sposób przygotowania:
Orzeszki z masą orzechowąWyrabianie ciastek
Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.
pieczenie ciastek
Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
robienie masy
Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.
przekładanie orzeszków
Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.
Obtaczanie orzeszków
Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.