bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Orzeszki z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy.

Orzeszki z masą orzechową

Składniki:

Orzeszki z masą orzechową

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 gram)
  • 25 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

Posypka:

Sposób przygotowania:

Orzeszki z masą orzechową

Wyrabianie ciastek

Orzeszki z masą orzechową
foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.

Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.

pieczenie ciastek

Orzeszki z masą orzechową
Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

robienie masy

Orzeszki z masą orzechową
Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.

Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.

przekładanie orzeszków

Orzeszki z masą orzechową
Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.

Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.

Obtaczanie orzeszków

Orzeszki z masą orzechową
Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.

Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.