zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Orzeszki kakaowe z orzechową masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kolejna odsłona orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową . Są nieodzowną częścią świątecznych wypieków.

Orzeszki kakaowe z orzechową masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzeszki kakaowe z orzechową masą

 

  • Na orzeszki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 30 dag krupczatki
  • 25 dag masła
  • 300 ml śmietany 18 %
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • Pełna łyżka gorzkiego kakao
  • Masa;
  • ¼ kostki Kasi
  • ¼ szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone)
  • 10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki kakaowe z orzechową masą
Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek ) Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie.

Teraz masa, Kasię, wodę , cukier i orzechy przekładam do rondelka , podgrzewam i mieszam do momentu aż składniki się połączą. Ściągam z gazu i dodaje mleko w proszku, dokładnie mieszam.

Zimną masą przekładam orzeszki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.  
Orzeszki kakaowe z orzechową masą
zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek,
Orzeszki kakaowe z orzechową masą
Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie.
Orzeszki kakaowe z orzechową masą
Kasię, wodę , cukier i orzechy przekładam do rondelka , podgrzewam
Orzeszki kakaowe z orzechową masą
Zimną masą przekładam korpusy orzeszków