Sposób przygotowania:
Orzeszki czekoladowe
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i kakao , następnie dodać miękką margarynę, posiekać i dodać jajko - wyrobić ciasto. Foremki na orzeszki posmarować olejem, wylepić cienko ciastem i piec w 170 stopniach przez 15 minut.Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym a w drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczana i wlać do gotującego się mleka ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Orzechy zmielić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodać zmielone orzechy , zimny budyń i spirytus. Masę nakładać do połówki orzecha tak by lekko wystawała i przykryć drugą połówką orzecha.
julcia12437
Justyna92
Podobna jest masa , oryginalnie była inna lecz ta jest moim zdaniem lepsza wiec zrobiłam z tą i taki przepis dałam
edytaha
Mam podobne foremki i nie wiedziałam jak je wykorzystać, więc wrzucam przepis do ulubionych :)
julcia12437
Ja takie sobie chciałam kupić ale były za 30 zł więc to przesada.
Justyna92
Justyna92
Ja kupiłam swoje ze niecałe 10 zł ;)
edytaha
A ja swoje odebrałam koleżance, która o mały włos nie wrzuciła ich do kosza. Nie mają tego "uchwytu", a pochodzą zza wschodniej granicy i mają już ponad dwadzieścia lat :)
Justyna92
A własnie te starsze rzeczy są najlepsze ;)
edytaha
Jak złapię natchnienie, to je wypróbuję :)
Justyna92
Troszkę czasu pochłaniają, ale warto ;)
cris